Incursiune în cer


“Când privesc albastrul cerului și orice albastru, încetez pe loc de-a mai aparține acestei lumi.”

Emil CioranImagine1

       De câte ori nu ridicăm ochii spre cer , întrebându-ne ce este dincolo de stele? Poate pentru că sunt foarte  departe sau  poate pentru că nu le vom atinge niciodată.  Am avut posibilitatea de a privi cerul într-un Planetariu educațional, luna trecută, la Colegiul Național “Aurel Vlaicu “ Orăștie, împreună cu colegele profesoare Giurgiu Margareta și Chindea Simona și elevii din clasele 10A, 10B și 9D.

În forma modernă Planetariul a apărut la începutul secolului XX atunci când un inginer german  de la Carl Zeiss a avut ideea să proiecteze imaginea corpurilor cereşti pe pereţii unei încăperi întunecate.

În zilele noastre Planetariul este o construcţie în formă de cupolă, pe care se proiectează, cu un aparat de proiecţie special, aspectul bolţii cereşti cu stelele şi constelaţiile şi deplasarea aparentă a acestora, a planetelor, a Soarelui sau  a Lunii.

Miercuri, 21 noiembrie 2012, în Sala festivă a Colegiului Național „Aurel Vlaicu” Orăștie a avut loc o prezentare a unui Planetariu mobil. A fost adus de către o firmă din Cluj, al cărei reprezentant și coordonator de proiect este  Adrian Filbișan. Acesta este  într-o campanie de prezentare prin ţară a planetariului educațional. A fost făcută o trecere de la  mitologia și povestirile străvechi până la datele tehnice ale proiectului “Planetariu educațional “. Au fost amintite povești pe care civilizațiile antice le-au spus despre constelații și stele. Au fost descrise constelațiile românești: “Scaunul lui Dumnezeu”, “Balaurul”, „Cloșca cu pui”, „Crucea mică”. În fața noastră a fost ridicat un cort de dimensiuni mari, în formă de cupolă. În interiorul lui a fost proiectat cerul, stelele și constelațiile. Elevii au pătruns în interior, pentru 30 de minute, într-o altă lume, a cosmosului. Se pot descrie stelele și viața lor,  modul în care stelele se „nasc” și „mor”, descrie planetele și de ce „umblă” pe cer, precum și multe alte subiecte – posibilitățile sunt nelimitate. Proiecțiile au fost digitale FullHD și au creat pasionaților de astronomie impresia ca pot atinge stelele si planetele. Pentru un anumit timp ne-am transformat în astronauți care studiază cosmosul. Nu ne mai aflam în sala colegiului, eram îmbarcați într-o navetă de explorare a spațiului. Astronauți mici și mari ne-am desprins cu greu din aventura oferită de Planetariu.

Adriana Chira

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s