Sarmizegetusa Regia va fi administrată de Consiliul Județean Hunedoara.


Guvernul a dat undă verde preluării

 E oficial!sarmizegetusa_regia_zona_sacra_the_sacred_zone-1

Articol | Mie, 12/12/2012 – 19:39 | By HunedoaraMea.ro

Guvernul României a hotărât miercuri ca monumentul istoric Sarmizegetusa Regia să treacă din administrarea Ministerului Culturii în cea a Consiliului Județean (CJ) Hunedoara.
După o istorie zbuciumată în care nicio instituție publică nu și-a asumat și nu a avut clar responsabilitatea administrării Sarmizegetusei Regia, monumentul aflat în patrimoniu UNESCO are, în sfârșit, un stăpân, în urma actului oficial al Executivului.
„Sarmisegetuza Regia – Grădiștea de Munte ajunge în administrarea Consiliului Județean Hunedoara care are în vedere accesarea de fonduri europene pentru punerea în valoare a monumentului istoric, precum și executarea de lucrări specifice de conservare și restaurare”, este motivația hotărârii de Guvern.

Planurile Consiliului Județean pentru Sarmizegetusa Regia
CJ Hunedoara a aprobat luna trecută solicitarea către Guvern a preluării în administrare proprie a Sarmizegetusei Regia.  Suprafața de teren care va fi gestionată de către administrația județului este de peste 18 hectare, aflate pe teritoriul comunei Orăștioara de Sus.

„Situaţia dificilă în care se află acest monument istoric din cauza lipsei oricărei forme de gestiune, periclitează imensa valoare ştiinţifică, turistică şi culturală a monumentelor de la Sarmizegetusa Regia. Problemele pe care le ridică această situaţie necesită soluţii rapide şi ample, de durată şi extrem de atent elaborate.  Consiliul Judeţean Hunedoara are intenţia şi posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru rezolvarea tuturor acestor probleme, iar cercetarea arheologică şi interdisciplinară de lungă durată să fie susţinută adecvat din punct de vedere al fondurilor, precum şi  punerea în valoare turistică a monumentelor prin programe complexe de dezvoltare durabilă şi de exploatare a resurselor patrimoniului material şi imaterial al regiunii”, se arată în nota de fundamentare care a stat la baza hotărârii de CJ privind preluarea în administrare a monumentului.

Administrația județului are în plan lucrări de conservare şi restaurare și punerea în valoare a Sarmizegetusei Regia și a cetăților dacice din Munții Orăștiei în circuitul turistic european şi mondial. Consiliul Județean vrea să acceseze fonduri europene pentru lucrări, dar, pentru a fi eligibil, avea nevoie de calitatea de administrator al Sarmizegetusei Regia. Hotărârea de miercuri a Guvernului permite autorităților județene să realizeze proiecte concrete pentru protejarea, conservarea și promovarea Sarmizegetusei Regia.

1267170611_27-05-08-sarmisegetusa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s