Clubul părinților cu Ramona Szucsik


Din prea multă dragoste

Există destule mămici care se miră şi se lamentează că fiul lor trecut bine de 20 de ani încă nu-şi găseşte lucrurile  în dulap, a devenit un tip comod, aerian şi e total dependent de serviciile materne. Cum s-a ajuns la această nedorită realizare? Unde s-a pierdut copilul independent, automom, capabil să facă singur alegeri? Astăzi, dragi prieteni încercăm să reconstituim traseul copilului care doreşte să zboare frumos şi armonios din cuib, dar este incapabil. Aripile-i sunt atrofiate pentru că întotdeauna cineva i-a spus dinainte de a da cu capul de grindă: „asta-i bine, asta nu-i bine”. Cineva, din prea multă dragoste l-a cocoloşit şi l-a ferit mereu de orice obstacol. Cineva a preluat eşecurile: „vai, dacă îi plăteam meditaţii ar fi intrat la facultate” dar şi-a însuşit şi victoriile: „ vezi, l-am crescut bine, a reuşit!”. Cineva a refuzat să vadă că „puiuţul” a crescut şi i-a dictat mereu pe ton mai blând sau mai autoritar ce are de făcut.  Cineva, dintr-o îngrijorare exagerată a citit jurnalul copilului-adolescent ca să afle din timp dacă nu cumva în anturaj se conturează vreo  prezenţă ameninţătoare ori seducătoare. Sunt doar câteva dintre erorile de „pilotaj” în această complicată meserie.

Excesul de zel este dăunător chiar şi atunci când  vine din prea multă dragoste. Grija exagerată, drobofobia (am numit eu sindromul drobului de sare), neîncrederea în capacităţile copilului, falsa impresie că tu – mai bătrân şi mai experimentat fiind – ştii mai bine, toate acestea reprezintă paşi împiedicaţi care ruinează călătoria părintelui alături de copilul său. A-i fi alături nu înseamnă a-l sufoca iar a-i ceda responsabilităţi nu e sinonim cu a-l abandona. Şi mai cu seamă a-l iubi nu-ţi dă dreptul de a trăi în locul lui.

Nu s-a stabilit ştiinţific o vârstă precisă când trebuie să înceapă procesul de responsabilizare, dar copiii emit semnale, trebuie doar să le traducem corect şi să dăm curs solicitărilor. Atunci când copilaşul de doi ani te loveşte peste mână în timp ce-l hrăneşti iar spanacul decorează întreaga bucătărie s-ar putea să-ţi spună de fapt că el doreşte să mănânce singur. Sunt multe lucruri pe care un copil le poate face singur, mai stângaci, mai împiedicat, dar este minunat când vezi lumina de pe fața unui mititel care a reușit cu propriile mânuțe să lege șireturile sau să plimbe cățelul, să decupeze o bulină colorată, să șteargă praful. Sunt pași mici, dar importanți către responsabilitate și independență.

independent-kid
Cântecele specifice acestei sărbători, colindele au suferit şi ele mici retuşuri la capitolul ritm, stil, interpretare. Am ascultat recent “Feliz Navidad” reorchestrat house şi nu mi s-a părut nimic ciudat. Spiriduşii moşului au evoluat şi ei, devenind apetisante Crăciuniţe îmbrăcate provocator, cu fustiţe roşii foarte scurte şi neapărat cu tivul îmblănit. În felul acesta, interesul băieţeilor, faţă de sărbătorile iernii, nu se va diminua odată cu maturizarea. Moş Crăciun a dovedit an după an că este un personaj care studiază constant la şcoli înalte de marketing şi publicitate. Orice cucerire nouă a ştiinţei şi tehnologiei este imediat exploatată de moşneagul mereu tânăr în atitudine şi comportament. Lui Moș Crăciun i se potrivesc teritoriile virtuale. Că îi spune Laponia sau http://www.santa.net noi știm că acela e locul în care sălășuiește moșul, e tărâmul unde magia are rang de lege, unde spiridușii trebăluiesc zi și noapte. Și adulții au nevoie de acest refugiu unde ne regăsim în format inițial, nealterat de influențele sociale, ne regăsim copii. Accept deci prietenia virtuală a lui Moș Crăciun și am de gând chiar să îi scriu o scrisoare și apoi să fiu foarte cuminte ca să fiu sigură că bunul meu prieten îmi va îndeplini dorințele

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s