Raspberry Pi


Omenirea se imbecilizează. Încet și sigur.

De o părere asemănătoare – deși se exprima mult mai subtil și elegant, că-i englez ce naiba – este Eben Upton, președintele fundației Rasberry Pi.

El și un grup de colegi de la Cambridge sunt îngrijorați de calitatea tot mai scăzută a candidaților la cursul de Știința Calculatoarelor. Dacă acuma 20-30 de ani, când Sinclair Spectrum-urile și clonele aferente – cei mai bătrâni de 30 de ani știu despre ce-i vorba – bântuiau pe mesele geeks-ilor, fiecare candidat se descurca într-unul sau două limbaje de programare, în ziua de astăzi cu greu mai găsești pe cineva care să știe face o pagină web.
Zic ei că ar fi câteva cauze de vină pentru scăderea calității aplicanților la cursul de Calculatoare. O cauză principală ar fi lipsa unui calculator ieftin, care să și-l permită oricine, pe care să poată învăța ABC-ul programării. Ceva în genul Amiga, BBC Micro, ZX Spectrum, Commodore 64 ale anilor ’80, dar mai ieftin.
Așa că s-or decis să facă ceva. Și pe ceva-ul ăla să-l numească Raspberry Pi. Și să fie ieftin astfel încât oricine să și-l permită, cam până în 35$.

2248031-9317-rec Pe scurt: Rasberry Pi este un calculator de mărimea unui card de credit.

Pe lung: Rasberry Pi este construit pe o platformă „system on a chip” Broadcom BCM2835 care conține CPU, GPU, DSP și SDRAM.
– procesor: ARM1176JZF-S funcționează la o frecvență de 700 MHz.procesor grafic Broadcom VideoCore IV, capabil de decodare h.264/MPEG-4 AVC 1080p la 30fps.

– memorie 512 MB SDRAM (partajată cu procesorul video)

– 1 sau 2 porturi USB

– ieșire audio 3.5 mm jack.

– ieșiri video HDMI, composite RCA (poate fi conectat la un televizor obișnuit).

– în loc de hard-disk sau SSD folosește un SD card.

– ca sistem de operare poate fi folosit Raspbian (o clonă de Debian Linux modificată special pentru Rasberry Pi), ArchLinux (varianta pentru procesoare ARM), Fedora și-au manifestat intenția de a contribui cu Raspberry Pi Fedora Remix, Slackware ARM, se lucrează la portarea Android, și ăsta-i numai începutul.
– 10/100 Ethernet (RJ45) încorporat, doar pentru versiunea de 35$.
– I/O GPIO, UART, I²C bus.

În mare, ca putere de calcul este oarecum echivalent cu un PC de acuma 9-10 ani.

Limbaje de programare: Python, C, Perl, BBC Basic.

Exista două variante de Raspberry Pi. Varianta B care costă 25$ fără conectivitate Ethernet, doar un port USB și 256 MB SDRAM, iar cea de 35$ cu Ethernet, 512 MB SDRAM și 2 porturi USB.
Publicul țintă este format din copii care vor sa înceapă să învețe programare, pasionați de electronică și robotică, oameni fără mari posibilități materiale care astfel își pot cumpăra un calculator cu 25$-35$ pe care pot naviga pe Internet, edita texte, calcul tabelar și chiar juca jocuri. Direcțiile de dezvoltare sunt nenumărate, doar imaginație și pasiune să fie.
Dacă analizăm raportul preț/performanță aceste mini-calculatoare ar fi numai bune pentru școlile din România.

În România poate fi comandat online de aici: http://www.robofun.ro/RASPBERRY-PI-B. Pe pagină puteți găsi și ceva tutoriale.294380-raspberry-pi-angle

Pagina oficială: http://www.raspberrypi.org/

IT-istu de servici

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s