„Bucurii” de anul nou


 2012 a fost un an greu din toate punctele de vedere. Campanii electorale, jocuri de culise, recolte slăbuţe în agricultură, etc.

Anul ce vine nu se lasă mai prejos. Încă din prima zi a noului an ne aşteaptă un nou val de scumpiri. Mai jos o să încerc să enumer câteva dintre scumpirile care ne vor forţa sa băgăm mâna mai adânc în buzunarele şi aşa goale.

 

salariul-minim-nu-mai-ajunge-pentru-cosul-lunar

    În privinţa energiei electrice se anunţă începând cu 1 ianuarie 2013 o scumpire de 10% pentru consumatorii finali, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a recunoscut preţurile de producţie mai ridicate. Acest lucru se va reflecta in facturile pe care o să le plătim.

De la 1 ianuarie 2013 preţul mediu pe care va trebui să-l plătim va fi 175,7 lei/MWh. Potrivit lui Emil Calotă, la un consum mediu lunar de 100Kwh, se vor adăuga 4 lei.

Gaze naturale

ANRE a anunţat pentru anul viitor si scumpiri ale gazelor naturale. Prima scumpire va fi de 8 procente, începând cu 1 iulie 2013, urmând ca a doua scumpire să se producă  începând 1octombrie. A doua scumpire va fi de2%.

Scumpiri care vor afecta şoferii

Taxa auto, suspendată în acest an va reintra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2013, dar sub o altă formă, astfel încât să nu mai atragem mânia Uniunii Europene.

Benzina, motorina alături de țigări, alcool şi cafea se vor scumpi din cauza accizelor calculate în funcţie de cursul valutar care anul acesta a fost mai mare decât în anul precedent, respectiv 4,5223 lei/euro, cu aproximativ 5% mai mare decât in 2011.

Nu în ultimul rând, şoferii vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar şi pentru poliţele RCA, după ce vor intra în vigoare noile prevederi, în care se arată că preţul poliţelor trebuie să includă şi profitul companiilor de asigurări. Astfel, creşterea preţurilor ar putea fi şi de 50% în unele cazuri.

Alimentele

Din cauza unui an destul de slab, în comparaţie cu 2011, preţurile la produsele alimentare au fost mărite deja începând cu anul curent.

Chiar înainte de sărbători, producătorii produselor din carne au anunţat scumpiri semnificative de până la 25%, în cazul produselor din carne de porc.

Aceste scumpiri ar putea continua si în 2013, mai ales că nu se anunţă un an stralucit din punctul de vedere al agriculturii.

Taxe şi impozite

Taxele şi impozitele locale vor creşte de asemenea începând cu 1 ianuarie 2013, după ce guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care se permite autorităţilor locale mărirea acestor taxe.

Pe plan local taxele au crescut  cu 6%, acest lucru fiind adoptat la ultima ședință a Consiliului Local fiind strict necesar în viziunea consilierilor municipali.

cheltuielile-zilnice-ale-romanilor-depasesc-de-trei-ori-salariul-minim-pe-economie-34183

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s