O zi de vară la Harvard- partea I


                   “Da, știu,  americanii sunt proști și ignoranți”

Harvard_University_MA (2)Ca un român, născut în umbra cetăților, mândră de o istorie cu secole înainte de a faimoaselor națiuni, am pornit în căutarea  “Noii Lumi”. Dacă aș trăi în prezent, aș povesti cum am vizitat marile magazine cu nume faimoase ale Americii. Aș prezenta imagini cu reflecțiile mele în vitrine cu haine dorite de toți. Dar eu trăiesc în trecut , în lumea cunoașterii și sunt astfel  obligată, să pășesc pe drumul cunoașterii și studiului. Aș vrea să  rememorez vizita efectuată la   Universitatea Harvard din SUA. Universitate  care  a fost desemnata pe  locul I  la nivel mondial, cu scorul de 100 de puncte.

     Deși credem  că  cunoscuta Harvard este în altă parte , ea este localizată în orașul Cambridge din Statele Unite, oraș numit în onoarea University of Cambridge din Anglia. Cambridge este situat în apropierea metropolei Boston, pe coasta de vest. În acest oraș se găsește Universitatea Harvard și  Massachusetts Institute of Technology , cunoscut ca MIT (locul 3   în topul  mondial  al  universităților ).  Harvard este cea mai veche instituție  de învățământ superior din America , înființată cu 140 de ani înainte de Declarația de Independență, în anul 1636. În oglindă, în acel an,  în România avea loc bătălia de la Salonta, câştigată de principele Transilvaniei Gheorghe Rakoczi I, împotriva turcilor. În prezent 75 de laureați ai Premiului Nobel sunt asociați, într-un fel sau altul, cu această universitate. Și, deși pare frivol, nu pot să nu amintesc : studenții ei au conceput  Facebook-ul.

Am ajuns în Cambridge folosind metroul, pe linia roșie. Ieșind la suprafață am deschis ochii într-un soare de iunie, pe străduțe înguste, cu roiuri de tineri. Aici tot respiră a studiu și totodată a turism. Clădiri vechi, de înălțime medie, predomină în jur. Pe ziduri, îmbrăcate toate în cărămidă roșie, citesc citate în limba latină. În presa internațională chiar a  fost publicat anul trecut un test de admitere din 1869 și acesta avea cerințe de gramatică latina și necesita traduceri din engleză în latină. Zăresc  des  semnul Universității: “Veritas “  așezat  pe un scut. Este cuvântul rămas din : “Veritas Christo et Ecclesiaethe”(  adevărul lui Christos și al bisericii). Intru, însoțită de ghidul și în același timp  fratele meu,  în câteva  magazine, majoritatea de dimensiuni mici, în căutare de  articole cu logo-ul Universității.    Culoarea predominantă pe care o observ este vișiniu . Găsesc  magazinul  în care se vând tricouri, jachete, accesorii inscripționate. Tânărul de la casa ne cere card de student pentru reducere. Nu avem și el zâmbind ne dorește să devenim studenți la Harvard. Intrăm și în faimoasa librărie a campusului. Nefiresc pentru mine, venită din țara în care e forfotă în magazine cu alimente, aici lumea răsfoiește sau cumpără cărți . Faimoasele steaguri cu “Veritas” sunt atârnate sus, deasupra noastră.

Voi povesti în numărul viitor impresiile desprinse din campusul Harvard-ului.

Adriana Chira

 erată: oraşul Boston se găsește pe „coasta de est”.

Reclame

Un gând despre &8222;O zi de vară la Harvard- partea I&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s