România de azi şi regretele de ieri


Sediile-Militiei-si-Securitatii-011De 23 de ani tot facem bilanţul timpului trecut din decembrie 1989 şi ne tot raportăm la acel nivel zero la democraţiei româneşti.

Ce am pierdut şi ce am câştigat? Şi parcă niciodată bilanţul nu a părut mai deprimant ca acum, prin prisma sondajelor de opinie care ne arată că aproape jumătate dintre români consideră comunismul o idee bună prost aplicată şi sunt nostalgici după acele vremuri. Până şi Traian Băsescu, cel care a iniţiat condamnarea formală a comunismului, a ajuns să spună că Nicolae Ceauşescu ar fi fost un bun şef de stat dacă rămânea la putere doar primii 10 ani.

Este o concluzie teribilă pentru cei care şi-au pierdut atunci viaţa şi pentru urmaşii lor. Dincolo de onoruri şi vorbe mari, sacrificiul lor pare inutil. Şi chiar în ziua din înaintea aniversării, Romania a primit vestea că, după toate probabilităţile, va rămâne o ţară de mâna a doua a UE, din cauza unor tipare de care părem blestemaţi să nu scăpăm: corupţie, criminalitate şi Justiţie disfuncţională.

De fapt, între acest verdict şi creşterea numărului nostalgicilor este o legătură directă. Corupţia, criminalitatea şi justiţia disfuncțională sunt şi principalele motive pentru care, la 23 de ani după Revoluţie, masa nostalgicilor este atât de mare. Această nostalgie este de fapt o imensă criză a democraţiei, în care oamenii ţi-au pierdut încrederea. Iar motivele ei fac parte din ceea ce generic numim proasta guvernare a României în tot acest timp.

Aici ne-au adus rând pe rând toţi cei care ne-au condus în toţi aceşti ani de la revoluţie. Aici ne țin toţi cei care ne conduc acum. Nu cred că există vreun politician român scutit de responsabilitate, în măsură mai mică sau mai mare, pentru criza pe care o traversează România, pentru verdictul european aspru şi pentru  depresia nostalgică în care a căzut România.

Dar poate că numărul nostalgicilor nu ar fi crescut atât de mult dacă românii nu ar fi pierdut ceva esenţial în aceşti ultimi ani de criză: speranţa şi predictibilitatea propriei vieți.

Pesedizarea PD-L, abdicarea lui Traian Băsescu de la prea multe dintre principiile care l-au consacrat şi pentru care a fost votat, au închis un cerc vicios. Toate partidele de pe scena politică au fost la guvernare, toate s-au dovedit la fel, nu mai există alternativă cât de cât promiţătoare. Încotro te-ai întoarce, vezi un trecut de corupţie şi incompetenţă care taie orice apetit pentru vot și orice speranță că, poate, data viitoare va fi altfel.

Legile sunt schimbate precum lenjeria intimă a politicienilor, guvernarea este contradictorie şi incoerenţa semănând mai mult cu manevrele unui şofer beat sau disperat, dar in orice caz, cu mult depăşit de situaţie. Tot ceea ce astăzi este sigur, mâine ar putea deveni istorie pentru fi înlocuit cu opusul său. Şi atunci e firesc ca oamenii să se raporteze la o perioadă în care totul era previzibil şi predictibil, chiar în rău.

21_de_poze__21_decembrie_1989

   Şi poate că cel mai trist este că, copleşiţi de toate acestea, românii au ajuns să desconsidere un lucru pe care în mod cert l-au câştigat, un drept pe care-l exercită zilnic absolut neîngrădit: libertatea de toate felurile. Libertatea de exprimare, de mişcare, de decizie, libertatea de a pleca sau de a rămâne. O libertate adesea prost înţeleasă ca anarhie. Acest exerciţiu al libertăţii cu care ne-am obişnuit atât de mult încât nici nu-l mai percepem şi nu mai ştim să-l apreciem, ar trebui sa fie suficient pentru ca nimeni, niciodată să nu regrete comunismul şi epoca Ceauseşcu, indiferent despre care decadă a acesteia este vorba.

 Raul Poenar

Imagini internet

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s