Hoby agricultura


7010_400231196721183_982432297_n A lucra pământul a redevenit pentru mulți un hoby  necesar, căutând anumite informații din acest domeniu am găsit o broșură mai mult decât interesantă numită: „Carte pentru țărani” a donului Ionuț Copil. Cu acordul dânsului pe parcursul mai multor numere ale săptămânalului Vorba, vom reproduce unele sfaturi date de autor celor ce vor să lucreze bine pământul.

Pentru a vă obișnui cu stilul „Ionuț” am luat pentru început chiar nota introductivă la  „Carte pentru țărani” .

„Trăim într-o lume atât de complexă încât în ignoranţa noastră o considerăm uneori extrem de simplă. Judecăm  lumea şi oamenii prin filtrul propriei minţi îmbibate cu informaţii false, perimate sau imorale. Credem că stăpânim natura şi pe noi înşine, acţionăm în manieră proprie, mai mult sau mai puţin gândită distrugând echilibrul din ecosistem. Ne-am pierdut reperele morale, visele, ne luptăm cu noi înşine, învinuim societatea… şi vegetăm. Aşteptăm pasivi uichendul sau moartea … în faţa unei halbe privind un meci aranjat.

Dar totuşi lumea asta nu-i chiar atât de neagră şi putredă cum vor să ne facă să credem „ştirile de ora 5”, Plăcerea creaţiei n-a murit de tot în sufletele românilor. Am văzut pensionari care renunţă la jocul de table pentru a-si lucra un petec de pământ, am văzut adolescenţi care „dădeau la hârleţ” acompaniaţi de muzica protestatară a Parazitzilor.

Sunt oameni, mulţi omeni care din plăcere sau din nevoia de a avea fructe şi legume proaspete, îşi cultivă grădina. Sunt oameni care n-au bani sau răbdare să cumpere şi studieze tratate de legumicultură şi pomicultură. Sunt oameni care au nevoie de câteva sfaturi practice pentru reuşita culturilor lor…

A-ţi cultiva singur pământul se justifică nu numai prin economia de bani şi obţinerea de fructe şi legume mai ecologice. Este ştiut de milenii că fructele şi legumele obţinute de pe terenul propriu şi prin munca proprie sunt cel mai bun aliment şi medicament pentru afecţiunile de care suferiţi. Ele au o compoziţie chimică unică, în armonie cu organismul propriu. S-a dovedit prin experimente că în vecinătatea locului unde locuieşte un om bolnav încep să crească  tocmai acele plante necesare pentru vindecarea acestuia.

Pământul este suportul vieţii şi de starea lui de sănătate depinde cantitatea şi calitatea producţiei. In general solurile noastre sunt destul de bine aprovizionate în minerale şi au o compoziţie chimică armonioasă. Principalele defecte se datorează unor greşeli făcute de om şi constau în secătuirea rezervelor de materie organică, tasarea solului, distrugerea unei mari părţi din microorganismele solului.”Dar mai multe în viitorul număr al săptămânalului. Ionuț Copil

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s