Capitală culturală (?)


Sunt uimit, pe zi ce trece, de inepțiile ce le văd la tot pasul, e drept că maximul 

2

uimirii mele ar fi Reli (nevolnica din centru ce așteptă să fie miluită cu o bucată de pâine sau cu un ban) stând pe țava de gaz și citind. Nu am ajuns încă la culme, așa că mai descopăr câte una.

Erau destul fotografiile, poate, dar   era  prea  sec ne însoțite de-o vorbă două. Așa că mă aștern la scris:

Mai nou Piața Europa are încă o  atenționare: „Orăștia capitala culturală a județului Hunedoara”. Hai, nu zău, că de cobor spre centru ajung la versul lui

M. Eminescu: „Si te-ai dus, dulce minune”

De nu credeți, priviți și vă mirați de cum arată grupul statuar și în mod special contrastul hidos de la statuia lui „Nicolaus Olahus”

   Untitled-1 Apoi, doar de treci drumul și te uiți la placa de marmură  care semnalează,  ce reprezintă pentru comunitate numele  acelor oameni de care ar trebui să fim mândrii (și asta nu o mai fac edili noștri demult) afișate, alături de o fotografie, pe cele două panouri de aici. Zărești ceva în fundal, căci marea parte este căcat de păsări.397670_10151222423657409_1662789394_n

 

      Nu, nu mai trec încă odată drumul. Nu vreau să merg spre ce ar trebui să fie Casa de Cultură, nu de alta, dar poate ating culmea înainte de a o vedea pe Reli citind.

   Alooo, domnilor de la primărie, ce mai faceți, bine mersi?! Eu, nu aș zice.

Nu or fi bani la bugetul local, am înțeles că sunt probleme,  dar ca Poliția Locală să păzească doar panourile cu fotografii electorale și „cortul cu beculețe”, nu pot pricepe. Dacă ar avea grijă și ce se întâmplă în oraș, mai bine zis la nici o sută de metri de sediul lor… ei, dar atunci eu ce aș scrie?

Nu ar fi rău ca să protejeze urbea de vandalism, în fapt nu  doar pe statul de plată. Cine răspunde de distrugerile din centru? Unde sunt cei ce trebuie să se îngrijească de curățenia stradală, au luat cu toții concediul prelungit sau sărbătoresc crăciunul și revelionul pe stil vechi?

Nu este nevoie de bani să sancționezi  distrugerile, nici să le impuți celor  ce nu și-a făcut datoria , nu este nevoie de bani și cureți o placă de marmură și să mături puțin în jur. Dimpotrivă se pot aduce bani la bugetul local din turism și amenzi, nu credeți la fel ca mine, sau mai știu eu o fi profilat cineva pe poultry manure și cioburi de marmură și face un ban?

Dacă este nevoie de ceva, de o mână fermă, una de adevărat manager,  ce să sancționează greșelile și să aprecieze lucrul bine făcut.

Nu este nici un neadevăr înscris cu litere mari pe atenționarea din Piața Europa, doar că ne revenim mai greu din amorțeala anilor scurși în zădar.  A fost orașul nostru cândva o capitală culturală și sper,  va redeveni acolo unde l-au ridicat înaintașii noștri un oraș de care să fim mândri în fapt!

Mă ’nclin,  Dan Orghici

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s