Mihai Iacob


Mihai Iacob

(11 Mai 1933, Orăştie – 2 iulie 2009, Los Angeles)mihai_iacob_darclee

regizor de film, scenarist

 

     S-a născut 11 mai 1933 la Orăştie, judeţul Hunedoara. Studii la liceul „Aurel Vlaicu” din Orăştie, iar după 1948 la liceul „Decebal” din Deva, promoţia 1951.

     Absolvent al Institului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1955.

Realizează prima ecranizare eminesciană din istoria cinematografului românesc, prin filmul „Blanca”.

Regizează primul film biografic, „Darclée” (1960) inspirat din biografia marii soprane române Hariclea Darclée. Hariclea Darclée, pe numele adevărat Hariclea Hartulary, s-a născut la Brăila și a fost prima soprană care a interpretat personajul Tosca din faimoasa operă a lui Puccini. Distribuţia filmului „Darclée” includea actori precum Silvia Popovici (interpreta lui Darclée), Victor Rebengiuc, Marcel Anghelescu, Costache Antoniu, Cristea Avram, Geo Barton, Jules Cazaban, Ion Dichiseanu, Toma Dimitriu, Fory Etterle, Ion Manu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Amza Pellea, Eugenia Popovici. „Darclée” a fost de altfel cel mai cunoscut film al său, care a făcut parte din selecția oficială a Festivalului Internațional al Filmului de la Cannes, în anul 1961.

A fost unul dintre puținele filme românești ale acelor ani care au înregistrat performanța de a fi apreciate și cumpărate liber pe piața cinematografică mondială.

Între 1961 şi 1972 a fost profesor de regie la IATC. În 1966 a fost numit secretar de partid pe Centrul de Producţie Cinematografică Buftea.

Cu toate că avea cam tot ce îşi putea dori un regizor în România, în anul 1972 (avea 40 de ani pe-atunci) în timpul unei călătorii de documentare în Statele Unite, a cerut azil politic în această ţară. Se stabilește la Los Angeles. De atunci încoace a fost, pe rând, muncitor într-o fabrică de împletituri, distribuitor de pizza, vânzător într-un magazin alimentar, chelner, agent de tranzacţii imobiliare, tipograf, scenarist şi producător asociat de film.

A scris două romane “Jennifer” și “Pașaport american”, apărute în română și engleză.

În luna aprilie a anului 2008, invitat al Cenaclului Literar “Mihai Eminescu” de la New York, când a fost re-proiectat filmul “ Darclée”, regizorul și scriitorul Mihai Iacob a avut o caldă, impresionantă întâlnire cu membrii comunităţii româno-americane.

A murit la vârsta de 76 de ani pe 2 iulie 2009 în Los Angeles.

Filmografie:

1954 – Aurel Vlaicu – Povestire cinematografică (scenariul Eugenia Busuioceanu)

1955 – Blanca (în colaborare cu Constantin Neagu)

1957 – Dincolo de brazi (în colaborare cu Mircea Drăgan)

1960 – Setea

1960 – Darclée

1961 – Celebrul 702 (în colaborare cu Alexandru Mirodan)

1963 – Străinul

1964 – Pe drumurile Thaliei

1966 – Politeţe

1967 – Episodul „Întoarcerea” din „De trei ori Bucureşti”

1968 – Aventurile lui Tom Sawyer (în colaborare cu Wolfgang Liebenmeyer)

1968 – Moartea lui Joe Indianul (în colaborare cu Wolfgang Liebenmeyer)

1970 – Castelul condamnaţilor (în colaborare cu Nicolae Ţic şi Mircea Drăgan)

1971 – Pentru că se iubesc (în colaborare cu Ion Omescu)

Mihai Iacob pe IMDB: http://www.imdb.com/name/nm0406210/

Am găsit  filmul din 1960 – Darclée pe YouTube

Adrian Secui

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s