RADIO COLOR LA CEAS ANIVERSAR 17 ANI PENTRU ORĂŞTIE


2654344Pentru că în România la vremea respectivă, toată lumea avea acasă aparate de radio alb-negru, la 28 mai 1996 la Orăştie se năştea primul Radio Color din ţară. Un post de radio  cu capital privat 100%, cu o emisie de 24 de ore, pe frecvenţa 90.3 FM si cu o arie de difuzare apreciabilă pe o suprafată cuprinzând, între Sebeş şi Ilia, cinci oraşe şi 14 comune. Alin Bena, Liviu Sas şi Vladimir Brilinsky, la vremea respectivă oameni de televiziune la 3TV Deva au fost cei care au hotărât să investească în această întreprindere având intenţia de creare a unei reţele media la nivelul judeţelor Alba şi Hunedoara.
Pezent la inaugurarea postului Petre Roman, la vremea respectivă ministru de externe al României spunea că îi doreşte acestui post de radio să scoată Orăştia din nemişcare. Ceea ce s-a şi întâmplat. Entuziasmul echipei de început, noutatea pe care o reprezenta emisia unui post local de radio pentru Orăştie şi împrejurimi, exigenţa cu care erau pregătite şi selectate programele au făcut încă de la început din acest post de radio un adevărat fenomen. O audienţă remarcabilă, un mod de informare corect şi eficient, o echipă bine pregătită a făcut din Radio Color, în scurt timp de la lansare un mod de viaţă pentru majoritatea orăştienilor. Meseria de jurnalist de radio au deprins-o relativ repede toţi cei care au făcut parte din prima mare familie a Radio Color. Pentru doar 3 luni conducerea studioului a fost încredinţată lui Ioan Vasiu, după care din august 1996 până în prezent ea a fost asigurată de Vladimir Brilinsky. Simona Clenciu primul redactor şef al studioului cu o priză la auditoriu remarcabilă, riguroasă din punct de vedere profesional, plină de ambitie şi dăruire, a lasat o amprentă greu de şters în toată istoria acestui radio. Atât de puternică a fost această amprentă încât  şi astăzi, studioul de ştiri al Radio Color , poartă numele de Studioul Clenciu 2. Secondată strălucit de Marcel Haţegan, cu a sa voce inconfundabilă cei doi asigurau compartimentul ştiri. Mona Rusu, Ovidiu Perţa, Bianca Cosma, fini cunoscători ai muzicii mai noi sau mai vechi, coordonaţi de binecunoscutul Costel Bălan, supranumit Gizu, pe acea vreme, idol al liceencelor, formau coloana vertebrală a programului de 24 de ore pe care Radio Color îl avea de realizat. Compartimentul marketing îi avea pe Mirela Minescu şi Laurean Bran cei care asigurau fluenţa contractelor publicitare, capitol vital pentru supravieţuirea postului. Sanda Popa-Nicola, Bogdan Brilinsky, Ciprian Cosma, elevi la acea vreme, şi-au pus o amprentă deosebit de valoroasă asupra programului, prin emisiuni dezbateri legate îndeosebi de viaţa şi gusturile tinerilor. Conducător auto şi decan de vârstă al colectivului, profesionist al volanului, Viorel Ştef . În fruntea tuturor, secretar de redacţie Mihaela Androne o mână de om, dar un munte de personalitate şi perseverenţă, a fost cea care a ţinut frâiele întregului studio cu un profesionism remarcabil. Aceasta a fost pentru câţiva ani perioada romantică a Radio Color.
Problemele economice tot mai precare ale Orăştiei s-au răsfrânt şi asupra bunului mers al studioului. Unii dintre membrii echipei au ales alte căi, alţii au plecat la studii în alte oraşe, dar alţii au rămas. Profesionist serios şi sobru, Marcel Haţegan devine redactor sef. Se alătură echipei, Mirela Barna,  profesionist desăvârşit, în domeniul marketingului, aducând un suflu nou si o nouă viziune a ceea ce însemna comercializarea spaţiului de emisie. Rând pe rând, selectaţi cu mare atenţie, s-au perindat prin studioul Radio Color oameni de valoare care au jalonat în mod strălucit parcursul de 17 ani străbătut pe un drum nu totdeauna presărat cu flori. De câte ori nori negri se abăteau asupra studioului apărea câte cineva care dădea aripi acestei veritabile păsări Phoenix care a fost Radio Color . A fost cazul Danielei Bolovan a cărei prezenţă plină de culoare, de entuziasm şi eleganţă la cârma ştirilor a făcut ca perioada în care a fost redactor şef să rămână în istoria radioului drept „Epoca Bolovan”. A fost cazul familiei Cismaş, Teodora, Octavian şi Ioana cei care cu o imensă dăruire, cu patimă, cu putere de muncă au reuşit să dea acelei perioade o culoare cu totul şi cu totul remarcabilă. La fel Mihaela Cândea o adevărată mostră de tenacitate, perseverenţă şi răbdare şi pentru o perioadă mai scurtă, Adriana Ştefănie şi-au pus amprenta asupra calităţii programelor şi mai ales asupra abordării noţiunii de  talk show, prin personalitate profesionista de excepţie. O menţiune specială pentru Dan Burza o vreme, redactor şef  al studioului, cel care prin sobrietatea profesională împletită cu un fin umor autohton, a rămas  ca un alt punct de referinţă în peisajul media orăştian.  După plecarea  Mihaelei Androne frâiele studioului au fost luate în mână de către Daniela Gridan-Almaşi ambiţioasă, abilă, diplomată în acelaşi timp, vreme de 14 ani avea sa duca intreg greul gestionării bunului mers al lucrurilor. După plecarea ei şi a Mirelei Minescu, un alt veteran al radioului, se conturează echipa care până în prezent a rămas neschimbată. Nicoleta Andreşoiu „ştiristă” conştiincioasă şi perseverentă, cu mult fler şi tenacitate, îşi duce zilnic, sarcina la bun sfârşit.
Nimic şi nimeni nu-i  stă în cale şi nicio uşă nu-i rezistă atunci când este conştientă că o informaţie trebuie transmisă mai departe. Cu plecări pline de regrete dar şi cu reveniri spectaculoase la matca Radio Color, Sorin Mocan, priceput în toate domeniile legate de media, de la tehnică la redactare, omul bun la toate în radio, dar mai ales la prezentarea matinalului a fost incontestabil, până nu de mult o vedetă a Orăştiei şi a iubitorilor de muzică de calitate. Locul său a fost preluat, cu acelaţi succes, de către Mihai Molocea, tânăr ambiţios, plin de talente,unele încă ascunse, toate puse în slujba bunului mers al radioului.  Lele de la Orăştie şi De n-ar fi pe lume dor sunt emisiuni pe manile  sigure ale lui Giusy pe numele adevărat Gheorghe Lăscoi. O menţiune specială se îndreaptă către Părintele Protopop Narcis Terchet, om cu suflet mare cât un munte, cel care a găsit în colectivul de la radio un adevarat grup de prieteni , unde s-a integrat strălucit şi care cu a sa „Picătură de credinţă” aduce zlnic pe ascultători mai aproape de Dumnezeu, pe calea undelor. Secretar de redacţie, moştenind calităţile Danielei Almaşi, dar plină de personalitate profesională este  Cristina Dobra  cea fără de care nimic nu se mişcă în radio, meticuloasă în tot ceea ce face. Raluca Ambruş aerul si apa , mânile şi picioarele radioului, printr-o prezenţă eleganta şi rafinată, prin diplomaţie şi perseverenţă este cea care încheie contractele de publicitate vitale pentru bunul mers al radioului. Director, preocupat în egală măsură de radio dar  şi de cetăţile dacice, pendulând zilnic între Sarmizegetusa şi Radio Color, acelaşi de 17 ani, Vladimir Brilinsky cel care îşi pune entuziasmul, dăruirea şi priceperea în slujba oamenilor fără niciun fel de menajamente.

Existenţa unui post local nu putea în niciun caz să concureze consacratele posturi publice de radio, receptate de zeci de ani de către miile de ascultători din această zonă. Dar ceea ce părea imposibil, la Orăştie, a devenit realitate. O emisiune bine chibzuită, îndelung pregătită, avea să doboare orice record de audienţă înregistrat până atunci pe un post de radio. „Lele de la Orăştie” o emisiune născută din dragoste pentru folclorul autentic, năşită în cel mai curat mod cu putinţă de către regretatul Drăgan Muntean avea să fie emisiunea numărul 1 în întreg judeţul Hunedoara timp de foarte mulţi ani. Rând pe rând, Florin Jurj şi Adrian Popa buni cunoscători ai muzicii populare de calitate, devotaţi muncii lor au ştiut să încânte, prin repertoriul ales, ascultătorii din zona Orăştiei. Fapt fără precedent în audiovizual, la 6 ianuarie 1998 la sărbătoarea Sfântului Ion cererea de dedicaţii muzicale la o singură emisiune a ajuns la 1230, un record nemaiîntâlnit şi neegalat până la această oră. Acea memorabilă emisiune a început la ora 18 şi s-a terminat la 4 dimineaţa. În prezent, Gheorghe Lăscoi copil al Văii Grădişte, posesor al unui accent neaoş inconfundabil, el însăşi rapsod popular,  calcă pe urmele celor doi, cu brio.

Pe lângă toate acestea Radio Color a reprezentat o pistă de lansare pentru foarte mulţi tineri care au cochetat cu jurnalismul şi care şi-au dorit să îmbrăţişeze această meserie blestemat de frumoasă. O adevărată şcoală pregătitoare pentru studii superioare, ca o continuare a celei existente în studioul de televiziune 3TV Deva, a funcţionat fără întrerupere şi între pereţii studioului Radio Color. O şcoală în care, pe lângă lacrimile şi suferinţele ucenicilor, provocate de severitatea şi exigenţa lui Vladimir Brilinsky, recunoscut ca un adevărat descoperitor de talente atât în televiziune cât şi în radio, toţi cei care doreau să înveţe, conştientizau cele trei condiţii pe care orice jurnalist de valoare trebuie  le îndeplinească. Să fii nebun de legat, să-ţi prăpădeşti familia prietenii şi sănătatea şi să nu te temi de nimic, acesta era motto-ul acestei şcoli ad-hoc conduse de omul care a devenit mentorul multor tineri ce  şi-au croit drumuri strălucite în peisajul media românesc. Sanda Nicola vârful de lance al acestei şcoli şi-a desfăcut aripile la Radio Color acolo unde prin vocea inconfundabilă prin abilitatea nativă în comunicare şi prin dorinţa extraordinară de a „fura” din experienţa celorlalţi şi a adapta după propriile instincte, în scurt timp a reuşit să devină vedeta incontestabilă a Radio Color meninâmndu-şi acest statut în toate televiziunile prin care a trecut. La fel, Bogdan Brilinsky a devenit la scurt timp după stagiul  de la Radio Color unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti din Sibiu. Culmea acestei şcoli a fost atinsă însă în anul 2002 când la facultatea de jurnalism  din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu au fost admişi, dintre cei 480 de aspiranţi,  la o concurenţă de 3 candidaţi pe un singur loc, între primii 10 clasaţi,  4 tineri, plecaţi cu toţi de pe băncile acestei şcoli. Nicoleta Crişan, Raluca Ghişa, Bogdan Brilinsky, şi Roxana Mateuţ au reprezentat confirmarea că acest post mic de radio din Orăştie a reprezentat acea pistă de lansare către marea performanţă în jurnalism. Alături de ei alte zeci de tineri au efectuat aici practica pe timpul studiilor superioare, reuşind să ducă faima acestui post în întreaga ţară şi mult dincolo de graniţele ei. Aici şi-au efectuat practica viitori jurnalişti din Belgia, Franţa, Luxembourg şi Australia cu toţi plecând după stagiile respective mult mai bogaţi. Din punct de vedere profesional.

În anul 2011,  la  15 ani de la prima emisie a postului, ca o încununare a efortului colectiv al tuturor celor care s-au perindat pe băncile radioului, un sondaj de opinie efectuat de prestigioasa firmă de sondare a opiniei publice CURS, la nivelul judeţului Hunedoara avea să situeze Radio Color Orăştie pe primul loc în preferinţele ascultătorilor. Într-o competiţie în care au intrat toate posturile de radio, atât cele naţionale cât şi cele locale, situarea pe primul loc cu un procentaj de 37%, faţă de următorul clasat cu 18% nu a făcut decât să recunoască valoarea unui colectiv bine pregătit, onest, obiectiv şi nu în ultimul rând, deosebit de ambiţios. Un colectiv profesionist în toată puterea cuvântului.

Dar înainte de toate, în toţi cei 17 ani care s-au scurs de la primul semnal în eter, la Radio Color a dăinuit un spirit. Spiritul de echipă adevărată, solidă de nezdruncinat. Cine nu a reuşit să se integreze în această echipă a fost nevoit să plece, nu dat afară, ci singur şi conştient de imposibilitatea adaptării. Prieteniile legate la Radio Color dăinuie şi astăzi chiar dacă drumurile unora s-au despărţit. Momentele de veselie, de petrecere laolaltă, s-au împletit totdeauna perfect cu munca asiduă, dusă, uneori, până la epuizare. Această fericită împletire a avut darul ca dealungul anilor  pentru sute sau chiar mii  de persoane Radio Color să devină un mod de viaţă.  Fără toate acestea ar fi fost imposibil ca Radio Color să devină acum, la 17 ani de existenţă cel mai vârstnic organ media din judeţul Hunedoara cu activitate neîntreruptă iar acum, la ceas aniversar, gândurile bune, de mulţumire, ale întregului colectiv, se îndreaptă spre cei care le dau sens vieţii, spre ascultătorii fideli, fie ei apreciativi sau critici în slujba cărora cărora Radio Color dăinuie de 17 ani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s